Rosina samazināt PVN likmi

21.09.2021. Politiskās partijas “Republika” Saeimas deputātu grupa iesniegusi Saeimas Prezidijam grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, rosinot noteikt samazinātu 5% PVN likmi sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem, skaistumkopšanas pakalpojumiem, kultūrai, sportam un sporta klubiem, kā arī tūristu mītnēm uz laiku, kamēr ir spēkā valdības noteiktie ierobežojumi sakarā ar COVID-19 pandēmiju.

Par rosinātajiem priekšlikumiem Saeimas deputāti lems jau šo ceturtdien, 23. septembra Saeimas sēdē. Priekšlikumus iesniedza “Republika” deputāti  Kaspars Ģirģens, Evija Papule, Ēriks Pucens, Vjačeslavs Dombrovskis, kā arī Saeimas deputāts Ralfs Nemiro.

Kaspars Ģirģens, Saeimas deputāts, partija “Republika”: “COVID-19 pandēmijas un ar to saistīto ierobežojumu dēļ vissmagāk cietuši tieši sabiedriskās ēdināšanas, skaistumkopšanas, izmitināšanas mītnes, kultūras un sporta sektors. Šajā situācijā vissmagāk skartas nozares maksimāli jāatbrīvo no nodokļu sloga, lai novērstu uzņēmumu bankrotus un cilvēkkapitāla aizplūšanu uz citām valstīm. PVN 5% likmes piemērošana ļaus samazināt cenas, veidot uzkrājumus tādējādi palielinot pieprasījumu, apgrozījumu un palīdzot uzņēmumiem pārvarēt šo krīzi.”

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2020. gadā Latvijas tūristu mītnēs apkalpoti 1,46 milj. ārvalstu un vietējo viesu, kas ir par 48,7 % mazāk nekā 2019. gadā un ir zemākais rādītājs pēdējo desmit gadu laikā. Savukārt sabiedriskās ēdināšanas nozares apjoms salīdzinājumā ar 2019. gadu samazinājās par 32,6 %.

Samazinot PVN likmi ilgtermiņā pieaugs nozarē nodarbināto skaits, kas nozīmē, ka palielināsies valstī nomaksāto darbaspēka nodokļu apjoms, kas savukārt kompensētu budžeta ieņēmumus, kuri kristos samazinātās PVN likmes dēļ.

PVN likmes samazināšana mazinātu ēnu ekonomikas īpatsvaru nozarēs un mazināt ēnu ekonomikas negatīvās sekas reāli strādājošos uzņēmumos.