Priekšlikums noteikt 5 dienu pašizolāciju visām kontaktpersonām iesniegts Saeimā

19.01.2022. Partijas “Republika” Saeimas deputāts Ēriks Pucens iesniedzis Saeimā priekšlikumu samazināt pašizolāciju visām kontaktpersonām līdz piecām dienām. Šobrīd valdība plāno samazināt pašizolāciju tikai atsevišķām sabiedrības grupām, kā piemēram, mediķiem, iekšlietu darbiniekiem, lai nodrošinātu valsts funkciju izpildi u.tml.

“Ir pagājuši jau gandrīz divi gadi kopš pandēmijas sākuma, un zinātnieki ir labāk iepazinuši šo vīrusu. Tāpēc būtu tikai tālredzīgi no mūsu puses sekot līdzi citu valstu pieredzei un samazināt pašizolācijas laiku līdz 5 dienām. Pretējā gadījumā šobrīd liels izaicinājums darbadevējam ir nodrošināt darbu nepārtrauktību, ņemot vērā ar kādu ātrumu Omicron izplatās vakcinēto vidū, bet darba ņēmējiem nebūtu jāsaskaras ar netaisnību par došanos pašizolācijā “uz sava rēķina”,” norāda Ēriks Pucens, “Republika” Saeimas deputāts.

Saeimas pārstāvis uzsver, ka ir jāiemācās sadzīvot ar vīrusu ilgtermiņā, nodrošinot pēc iespējas labāku procesu un lietu nepārtrauktību, kā arī dzīves kvalitāti. Pšizolācijas samazināšana līdz piecām dienām ļaus savlaicīgi konstatēt vīrusa pazīmes, bet, ja to nav, tad persona var savlaicīgi atgriezties gan darbā un saņemt ienākumus, gan arī savā ikdienas dzīvē. Jāņem vērā, ka līdz šim valdība nav paredzējusi materiālus atbalsta mehānismus pašizolācijā esošajām personām, un tas vairāk atkarīgs no darba devēja rīcības un vai var darbu veikt attālināti. Pašizolācijā esošajām personām nav paredzētas arī slimības lapas. Ja darba devējs nepiekrīt atbalstīt, tad pašizolācijas finanšu slogs gulstas uz personu, kas godprātīgi izpilda valsts ierobežojumus.

“Republikas” priekšlikumu Saeima skatīs šo ceturtdien sēdē.